Ce e bine să știi despre Laos și laotieni?
Unul dintre guvernatorii francezi ai Indochinei a fost odată întrebat care crede el că sunt diferențele între Vietnam, Laos și Cambodgia. Chiar dacă răspunsul lui spune totul despre Laos, noi tot ne vom încăpățâna să ducem articolul până la capăt ca să vă surprindem: “Vietnamezii plantează orezul, cambodgienii se uită cum crește orezul, iar laotienii ascultă cum creste orezul.” Se putea să vorbim despre Asia și nu fie cu simțuri? :)
În Laos totul a rămas așa cum s-a discutat acum mult-mult timp. Și, aici nu ne referim la înapoiere, ci la celebra frază ”rămâne cum am stabilit” sau la nostalgia de a găsi lucrurile așezate așa cum le-ai lăsat și cum ți le amintești. Prima curiozitate pe care ți-o oferim și o poți verifica doar dacă ești pregătit pe bune să cunoști locuitorii Laosului se referă la modul în care se raportează ei la stres. Prietenul fiecărui corporatist din secolul 21, stresul nu are stație pe lângă laotieni. La cel mai mic semn de stres sau de plictiseală în jobul lor de zi cu zi, aceștia își dau demisia și pleacă. Să ne mai mirăm oare de ce Lao Beer este cel mai vizibil brand în capitala Vientiane față de capitalele cu care suntem obișnuiți și unde panourile stradale abundă de branduri globale?
Când ajungi în Vientiane sunt de neratat Pha That Luang și amețitorul Buda Park. Fosta capitală a ”Regatului celor o mie de elefanți” (da, Laos-ul a avut și el grandoarea lui) este Luang Prapang și mulți îl consideră cel mai frumos oraș din Asia (cu vile somptuoase, flori superbe, restaurante unde ești servit regește, procesiunea zilnică Tak Bet care începe mereu la 6 dimineața).
Ce nu știai despre Cambodgia?
Khmerii sunt strămoșii Cambodgiei de astăzi, o populație hindusă care alege să adopte budhismul hamayan. Aici puteți admira cel mai bine păstrat sit arheologic, considerat unul dintre cele mai puternice centre spirituale ale religiei, ridicat în cinstea Zeului Vishnu. Templul a devenit simbol al Cambodgiei, ușor de identificat chiar și pe steagul țării.
Maximul de satisfacție turistică după zi petrecută în zona vechiului sit este să îl privești aproape de apus chiar din junglă. Cambodgia este fascinantă prin peisajele contrastante: de la cele uscate de secetă la satele plutitoare, de la frumusețea orașelor moderne la splendoarea mistică în care te învăluie budhismul.
Partea bună la țările asiatice este că nu există perioade mai bune sau mai puțin bune pentru a le vizita. Dar, dacă tot vrei să alegi o lună potrivită, ar putea fi octombrie. Este luna când în Phnom Penh are loc festivalul Pchum Ben, unde familiile cambodgiene, cu mic, cu mare, merg la temple pentru a oferi ofrande în cinstea strămoșilor. Zici că ești parte dintr-un film, așa-i?
Ritualuri asiatice (stră)vechi cu origini în Laos și Cambodgia
În orașul regal din Laos, vei avea parte de experiența ceremoniei Tak Bat, cu un rol deosebit de important în educația spirituală a localnicilor și în conservarea tradițiilor. Ceremonia se deschide cu un ritual de rugăciune la primele ore ale dimineații. În ziua mare, călugării merg la pas mărunt prin sat și sunt întâmpinați de oamenii locului cu alimente, și chiar bani. Liniștea în care se desfășoară totul este de-a dreptul canonică. Singurele sunete care se aud sunt cele ce precedă gesturile de dăruire și primire. Exotismul momentului este estompat de clopotele templului care anunță ceremonia. Sunetul este atât de familiar cu cel al unei slujbe religioase de pe continentul european, încât pentru moment, te va face să te simți extrem de aproape de civilizația laosiană.
Un alt prilej de reîntoarcere pe tărâmul asiatic, poate fi luna aprilie când trebuie să fii pregătit să sărbătorești….Anul Nou în stil cambodgian. Locuitorii din Cambodgia îl petrec într-un mod ieșit din comun. Toată lumea se strânge în centrul orașelor și se bate cu apă și cu pudră de talc pentru a-și ura noroc și fericire.